juni 15, 2018 Borohus

Ta hand om ditt hus på sommaren!

Under sommarledigheterna så är det ett perfekt tillfälle att ta tag i underhållet av sitt hus när det är fint väder ute! Under hösten/vintern/våren så står ditt hus emot en hel del naturliga påfrestningar samt slitage inomhus. För att förlänga ert hus fina skick så krävs det minst 1 gång per år att man gör en ordentlig kontroll och snabbt åtgärdar eventuella fel/slitage.

Taket

Taket är en kritisk del i ditt hus struktur. Finns det brister där så kan det att sippra ner genom alla plan. Det kan kosta mycket bekymmer och pengar.

Skorsten

Om ni har en skorsten, hur ser den ut i överlag? Ser ni några tydliga skador i plåten mellan taket och skorstenen? Är det alltför smutsigt eller om det inte har varit städat på ett tag så kan det vara bra att göra det.

Stuprör

Rensa alla stuprör och hängrännor med jämna mellanrum, med för mycket bråte och skräp i rännorna så kan vattnet stoppas när det regnar och läcka över. Ta försiktigt bort fågelbon om det finns och placera det i yttre kanten av tomten så att ni inte gör någon skada på fågellivet.

Takpannor

Det viktigaste, ta en bra titt på takpannorna och se till att taket är helt! Kontrollera pappen under pannorna och ta bort mossan som växer, den binder fukt och kan i extrema fall orsaka vattenskada.

Vindskivor

Vid hårt väder så tar vindskivorna den stora delen av slitaget. Kontrollera så att allt är helt samt om de behöver målas om.

Fasaden

Utseendet på huset är en reflektion av er som människor, ni vill visa er bästa sida till era grannar och vänner. Planera gärna in renovering av fasaden under våren så är ni redo för sommaren sen!

Målning

När det är varmt under sommaren så är det ett kanon tillfälle att måla om, helst när det är soligt och varmt!

Fönster

Uppenbart trasiga fönster borde bytas ut eller repareras. Ta en noga titt på fästet mellan fönstret och väggen.

Grunden

Faller grunden så faller allt . Därför borde den kontrolleras under alla årstider för att snabbt hitta eventuella skador som skulle kunna orsaka en dyr reparation.

Runt grunden

Titta efter sprickor, växtlighet och andra skador på grunden. Växter som växer för nära grunden borde rensas för att inte riskera skador på grunden.

Krypgrund

I krypgrunden är det viktigt att det inte är fuktigt eller mögligt. Just under sommaren är det som störst risk att mögel börjar växa i fuktiga krypgrunder.

Tagged: , ,