mars 1, 2017 Borohus

Borohus 1.5-planshus

borohus

Ett 1.5-planshus är fina saker. Det är det billigaste sättet att bygga på men har ändå ett par för- och nackdelar man bör känna till. För det första är det inte säkert vilken form utav hus du får bygga på din tomt. Du bör kontrollera detta innan du sätter några planer i verket. Fördelarna med ett 1.5-planshus är man får in många kvadratmeters boyta på en väldigt liten tomt. Du behöver inte heller lägga ut några enorma summor eftersom kostnaderna reduceras kraftigt i och med att du bygger betydligt mycket mindre fasadytor. Du får också mer tomt över än du skulle ha byggt ett enkelt 1-planshus eftersom mer boyta läggs på andra våningen. Beroende på hur man väljer sin planlösning kan man lätt planera efter hur man vill ha det. Du kan planera efter att ha en privat yta på ovanvåningen där du sätter ditt sovrum och planerar hela planlösningen efter det, för att sedan ha en mer offentlig yta där gäster får vara på nedervåningen. Eftersom du har en extra våning så finns det större möjligheter för att få en bra utsikt också, jämfört med för ett 1-planshus. Kanske kan du få en vacker sjöutsikt eller över en äng beroende på vart din tomt befinner sig.

Nackdelarna med ett 1.5-planshus är däremot att ljudisoleringen mellan de båda våningarna är svåra att isolera. Vill du fortfarande ha en kraftig ljudisolering här så krävs det dyrare 1.5-planslösningar. Du måste handikapanpassa bottenvåningen. T.ex. så kan du inte bara ha ett badrum på ovanvåningen utan det måste finnas ett på nedervåningen också. Eller så nöjer man sig med ett badrum på nedervåningen helt enkelt. För 1.5-planshus gäller också att takhöjden begränsas, vilket gör det svårare att möblera med våningssängar, tavlor, garderober, byråer och annat.

Andra saker man bör tänka på är att man kanske vill effektivisera sitt utrymme på annat vis. För 1.5-planshus får du en vind som ofta bara används för isolering. Denna kan du kanske använda för förvaring? Vad skulle det i så fall betyda?